Smultron och stygn


Sommarens fem första, plockade efter första doppet i tjärnen.


Slöjdandet har jag egentligen inte alls tid med nu när det är sista dagarna innan semestern och dessutom ska höet hässjas. Men när det är sent på kvällen och Sommar i P1 går i repris plockar jag fram sybågen och tråden. Tyget är ett mjukmanglat örngott och delsboblommorna (mina första) ska så småningom bli ett ok till en liten klänning. Mönstret hittade jag i Karin Holmbergs Karins broderier. Allra bäst rör sig nålen till Underbara Claras sommarprat.

Klädd


(Foto: Anders)

MidsommarkronanI hagen har alla smörblommor blivit frökapslar. Midsommarkronan blev därför en gräskrona, med jasmingirlangerna som pärlan över i:et.
Fernerblommor


Återbruksslöjd med inspiration från fantastiska Karin Ferner, som har en stor utställning på Dalarnas museum i sommar. En broschyr, några knappar som jag ärvt från Dagny, några bitar ståltråd och ett par duttar lim var allt som behöves för att få till blommorna. Vikningen är en väldigt enkelt dragspelsvikning.Sommarsolstånd och jasmingirlanger


Alltså, nätterna nu. Vita som lakan och sköna som kärlek. De här bilderna (första tre) knäppte jag strax efter 23 i går.Jag fortsätter att trä blommor på tråd. I senaste numret av Hemslöjd dekorerar de majstången med jasmingirlanger. Jag vet inte riktigt vad jag ska använda mina till, men det lutar åt att de får hänga i en gräskrona.


Björnmossematta


Den ser kanske lite oformlig ut på bild, men jag är väldigt nöjd med björnmossemattan som jag gjorde på gårdagens slöjdkväll i fäboden.


Små buketter av björnmossa flätas ihop till en lång girlang. Den rullas ihop till en cirkel med det gröna uppåt och de bruna rötterna nedåt. På avigsidan sticks sedan två pinnar in för att mattan ska hålla ihop. Klart!


Provlappar


Jag räknar maskor och testar mönster. Tänker att det ska här ska få bli ett långsamhetens lov-projekt, en marathonmeditation som får ta flera månader. 

Kantiga, blå rosor


Brunt och blått. Som himmel och jord, som gjorda för varann. Helst ska det vara lite vitt med också. Ett litet moln som tornar upp sig i berättelsen. (Sybågen och tyget, som egentligen är ett örngott, hittade jag på Kupan för en femma styck.)


I bloggen är verkligheten inte riktigt som den är. Klänningen glipar nämligen nästan tio centimeter i ryggen. Men träskorna har jag i alla fall börjat använda, efter tre somrar av tveksamhet.
Jag försöker tänka att de där centimetrarna inte gör något, att ryggen är fin och framförallt stark som den är och att rosorna, kantiga som korsstygn, passar lika bra på väggen. (Klänningen är från Red velvet.)


Barndomsgenser/timmerväggNorska Pickles garner och mönster hör till mina favoriter. Det här är en barndomsgenser med hette, som ska bli en födelsedagspresent. Mönstret hittar du här.


Tack var teknikerna midlertidlig opplegg och sammenveving behövde jag bara sy en enda söm för att få ihop tröjan. Sånt gillar jag.


Garnet är Pickles baby merino. Det syns inte riktigt på bilderna, men det är mjukare än en valpmage. När jag valde färger tänkte jag på solbrända timmerväggar, med inslag av isblått/slitet grått.Fyra nyanser av rosa


Egentligen är rosa en färg som jag nästan alltid undviker, men de senaste veckorna har jag gjort några undantag. Mattslarvskronan gjorde jag till vår rabarberfestival. Och eftersom mattrasan med gula prickar var så fin fick jag för mig att jag skulle försöka virka en grytlapp. Jag använde nål nummer sju och tretton maskor. Det var lite enklare än vad jag trodde, även om resultatet kanske inte blev alldeles jämnt.
Bäst av allt var att jag kunde sitta ute till mitt i natten med trasor och nål. De här vita nätterna är verkligen en nåd.


Dessutom köpte jag det här halsbandet i present till en som tar studenten i dag. Uppmaningen är nog riktad lika mycket till mig själv.
Bonnigt värre


Syrener. Alltså, jag kan inte få nog av att trä upp dem på tråd. Finare än alla andra pärlor. Girlangerna ska jag använda till inget. De ska bara få vara.

Åtta saker om mig

Jag blev glad över att Clara tycker att jag inspirerar och därför gett mig en award.
Den går ut på att man ska berätta åtta saker om sig själv. Håll till godo:

1. Jag har fler klänningar än vad som får plats i garderoben och därför försöker jag lära mig att inte använda sökorden "shirtwaist dress" på etsy. Det går inte alls. 
2. Jag dricker nästan bara kaffe om det är kokkaffe, helst ska det vara kardemumma i.
3. Jag är uppvuxen och bosatt i en by där nästan alla hus har röda väggar och vita knutar. Jag har försökt att på bo på andra platser, men inte lyckats speciellt väl.
4. Tålamod har jag bara när jag stickar.
5. Det tog evigheter innan jag lärde mig att läsa. Jag och min klasskompis F fick sitta och traggla ord och bokstäver i ett litet grupprum bredvid det stora klassrummet och när de andra tjejerna pratade om någon hästbok låtsades jag att jag också lyckats läsa den. Sen slog det över och nu läser jag snabbt och väldigt ofta.
6. Trots att alla hela tiden hävdar "att gå upp på morgonen blir en vana" så stämmer det inte på mig. Älskar sovmorgon, hatar vanliga morgnar.
7. Om det behövs kan jag förlösa en tacka. De bästa minuterna hittills i år var när jag drog fram det där lammet som jag sedan inte fick döpa till Kantarell.
8. Kanske någon gång att jag lyckas skriva en bok och då ska den heta Hässja. Synd bara att Åke Smedberg redan snott den idén (fast det är en fin bok han skrivit).

Jag tycker att själva award-bilden är så ful att jag knappt vill utsätta någon för den. Har därför gjort den så lite jag bara kan. I alla fall ska jag skicka den vidare till tre bloggar som inspirerar mig på olika sätt. Jag väljer:

Tyg och otyg
Ä I A Gart
Fröken C


Hommage till Harald


Bordet har mormors morbror Harald målat någon gång för länge sedan. Jag hann aldrig träffa honom, men jag tror att hans favoritplats var den som nu är min. Kurbitsen innehåller: hundkäx, smörblomma, humleblomster, blåbärsris, ormbunke, liljekonvalj, midsommarblomster, surbladsblad, daggkåpa och något blått som jag inte vet namnet på.
RSS 2.0