Till hon som bär

Mamma bär allt med sina händer. Tunga vattenhinkar till fåren och vedlådor till mormor. Mig har hon också burit. Jag kommer ihåg hur hennes händer alltid blev nariga när jag var liten och det var vinter. Att de kändes sträva mot kinden, men att jag ändå inte ville att hon skulle sluta.

Stjärnvantarna fick hon i julklapp. Det är första tvåfärgsstickningen som jag gjort och blivit nöjd med. Garnet är tvåtrådigt ullgarn från Kampes. Mönstret hittade jag i Sticka mössor, vantar, sockor! av Ann-Mari Nilsson (Hemslöjdens förlag).

Tolv bitar längtan
I dag fick jag brev från min vän E, snart åtta. I kuvertet låg tolv pusselbitar.
När jag lagt alla bitar blev det en snögubbe på rätan och ett hemligt meddelande på avigan.


Blåbärsdrömmar och korsstygnsklänning


Kofta från Whyte boots vintage.


Jag drömmer om nytt och annat. Ser en suddig bild framför mig. Väntar på att oklarheterna ska försvinna, men jag tror att kvinnan på bilden har kofta och klänning. Söker därför efter shirtwaist dress och nordic cardigan i Etsys vintagebutiker. Hoppas att koftan i verkligheten är lika mycket blåbär och snö som på bilden. Och klänningen, i vitbrunrutigt och med korsstygnsbroderade detaljer, är precis en sådan jag drömt om länge.Klänning från YesterDaze.


LuvligheterJag nystar rött och mörkblått. Garnvindans knirkanden är som en stillsam, men pratig röst. Ibland är jag på väg att svara. Sen plockar jag fram mörkare rött och ett par nystan vitt från gömmorna. Det blir en luva från Bjursås. Mönstret har jag hittat i Anita Gunnars bok Vantar, mössor, sockor & sjalar. Det är långsam stickning, varv på varv utan att särskilt mycket märks. Och så ser jag att jag behöver svärta vedspisen.
Näver let me go
I kväll har jag öppnat och stängt dörren till potatiskällaren, andats hö och sommar hos fåren och tittat på det sällsamma ljus som blir kring röda hus när det är kallt och stjärnklart.

Näverasken är gammalt pyssel. Hjärtat är dess enda öppning.


Skattgömman


Mustigt randig och redan älskad var en av de fina julkapparna som jag fick. Dessutom har den två röda band att knyta om med.

Nu gömmer väskan det jag arbetar med för tillfället, ett par gula pulsvärmare i bästa mönstret Pomatomus. Jag använder sticka nr 3 och 48 maskor och gör mönstret en och en halv gång. Garnet valde jag redan i oktober, när jag ville ha brinnande björkar att värma mig med. Garnet är från Pickles och innehåller en del kashmir.Jag tycker om hur mönstret efter ett tag sätter sig i både fingrar och ögon. Att händerna känner av sig själva vad de ska göra. Och att ögonen ser när ett omslag ska göras.


Merry-go-roundDen här, med varannan avig och varannan rät, har värmt min hals varje dag de senaste tre månaderna. Grå kattunge heter färgen och jag använde sticka nr 12 och fler maskor än i originalmönstret. Både garn och mönster är från Pickles.

Ett hjärta/två sidor
En rät sida. Och en avig.Innehåll: vadmal, borderigarn, knappar från Dagnys skrin och ett par längder svart ståltråd.

RSS 2.0