Svartstick anno 2011




Nytt redskap har fått ett skyddande hölje av gammal teknik. Svartsticksinspirationen fick jag från Karin Holmbergs broderibok. Jag gjorde en mönsterskiss, men lyckades inte hålla mig till den. I stället fick stygnen växa fram lite som de ville.

Med en skog kring fötterna


Skog, skog, skog. Så dunkade det i mig när snoret och febern hindrade alla tankar på utomhusvistelse. Som subsitut har jag haft en härva tvåtrådigt grönt från Kampes att umgås med. Vardagliga sockor utan krusiduller var tanken när jag klurade på mönster. Och så ville jag att de skulle vara som en mossmjuk skog kring fötterna.


Mönstet är inga konstigheter alls. 60 maskor, sticka 2,5 och så en förstärkt häl som jag hittade beskrivningen till i Ann-Mari Nilssons "Sticka mössor, vantar, sockor!". Hälen får en lite skrovlig, slitstark yta som syns tydligare i verkligheten än på bild.


Vis av erfarenhet lät jag Anders hålla i kameran den här gången medan jag koncentrerade mig på att vara fotmodell  Men jag kunde inte riktigt hålla mig från att ta en bild på sockorna när de avslappnat nog ligger och umgås med en utblommad rallarros på fäbodtrappen.

Och Fröken C , jag hoppas att du tycker det är okej att jag liksom du poserade på en sten. Mossan som jag tänkte ställa mig i var alldeles för blöt.

Tack

Det värmer att ni är så många som fortsätter komma hit, trots att jag inte gör så mycket väsen av mig just nu. Jag har förkylt mig och tar det lugnt ett tag, men om några dagar är jag tillbaka igen.

Rönnbär i nytt sällskap


Med nål och tråd och Tyg och otyg har blandat rönnbär med lönnäsor och jag ville också testa. Det blev en krona med sydd överdel och lite mattslarvor mellan bären.



Detaljer.

Klart!


Efter att ha fotat mig själv (jag ser koncentrerad + livrädd + trött ut) har jag fått en helt ny respekt för modebloggare.



Halsduken är klar och dubbelstickad, vilket innebär att den är som en lång påse som sitter ihop i långsidorna och ena kortsidan. Jag använde stickor nummer 5 och två trådar tvåtrådigt garn. 60 stycken maskor och kanske att jag orkade sticka lite mer än 60 centimeter.

Lägg upp ett jämnt antal maskor och sticka varannan maska (börja varje varv med att sticka första maskan) och lyfta varannan (lyft alltid sista maskan på varvet). Sticka enbart räta maskor för att få en slätstickad halsduk. Jag gjorde några aviga maskor också, för att få till ribb på ena sidan.

Innan jag stickade knapphålen "öppnade" jag stickningen genom att föra över maskorna till två olika stickor. Vänd sedan påsen så att rätsidan hamnar utåt. Knapphålen är tre avmaskade maskor stora och knapparna vintage från 50-talet (sötare än godis).


Eftersom jag aldrig tröttnar på den där björkgula färgen får ni en bonusbild som föreställer löv på fäbodtrapp. Jag tycker så mycket om att vara i den här blöta, varma hösten. Den är som plåster på såren, bomull kring hjärtat, varma sockor om kalla tår, eld i vedspisen och så vidare. Jag tycker till och med om att kvällarna är mörka igen.

Vackraste verktyget


Nystpinnen ligger perfekt i handen och är så vackert svarvad att jag kan titta och beundra hur länge som helst utan att tröttna. Dessutom har den flera bonusfunktioner.


I locket kan man till exempel gömma en fingerborg.


Och innanför hylsan döljer sig både trådförvaring och ett litet rum där nålarna får bo.

RSS 2.0