Djuren


Bild lånad från Anders fotoblogg.

De står och idisslar
i alla dina tankar.
Sedan din första mening
(jag rädd bä, kuta in)
har djuren varit grammatiken.


I väntan på tussilago


I dag kom det mer snö, så jag måste nog vänta lite till. Men jag hittade i alla fall 19 gula i Ta till varas knapplåda.

Förkortade varv


Jag fortsätter att sticka mönster från Celia B Dackebergs bok Sparat. Den här koftan stickas i ett stycke är och är rena magin med sina förortade varv. Garnet är Pickles Pure alpacka i nyansen Skogsnatt. Storleken är "nyfödd", men vem som ska få den vet jag inte än.






Mönster: Hallonfall


Det är sommartid, men hos mig minusgrader och iskalla vindar. Fortfarande säsong för varma halsdukar alltså och den här har jag hittat på alldeles själv. Beskrivningen på krusbärsstickning hittade jag i boken Sticka mera. Men jag kallar hellre bubblorna för hallonfall, i den där röda nyansen ser de ju ut som riktigt mogna skogshallon.

Material: tre nystan Eskimo (jag använde färg 08)
Ett par stickor i storlek 10
Knappar i valfritt antal och storlek

Gör så här:
Lägg upp 34 maskor (eller valfritt antal delbart med fyra plus två kantmaskor). Det ger en halsduk som blir cirka 23 centimeter bred.

Upprepa sedan följande fyra varv:
Varv 1 (rätsidan): avigt.
Varv 2 (avigsidan): sticka kantmaskan avigt, sedan *(1 rät, 1 avig, 1 rät) i samma maska, 3 aviga maskor avigt tillsammans*, sticka sista maskan avigt.
Varv 3: avigt.
Varv 4: sticka kantmaskan avigt, sedan *3 aviga maskor avigt tillsammans, (1 rät, 1 avig, 1 rät) i samma maska*, sticka sista maskan avigt.

Avsluta mönsterstickningen vid varv 1 eller 3 (alltså ett avigt varv) när halsduken är cirka 60 centimeter. Sticka sedan slätstickning i fyra varv. På varv 3 avmaskar du för knapphål (så många och så stora och på de platser du vill ha.) På varv 4 lägger du upp de maskor du avmaskade på varv 3.

Maska av samtliga maskor. Sy fast knapparna. Knäpp halsduken.



Fredagsgodis



I dag har jag varit på utflykt till Wålstedts Textilverkstad. De har stora säckar med färgad ull som man får blanda hur som helst. Jag köpte så mycket att det nästan täcker köksbordet. Ett halvkilo kardad ull att spinna och en härva med tvåändsstickningsgarn fick också följa med hem.
Dessutom har jag hunnit klappa lamm (tre nya föddes igår) och promenerat på hala skogsvägar.


Som en navelsträng


I söndags lärde jag mig att trampa i rätt takt. "Du ska vara lugn i själen när du spinner", sa läraren (en annan den här gången). Hon pratade dialekt och det kändes som att sitta i ett varmt kök. "Det är händerna och foten som ska arbeta, du ska kunna titta ut genom fönstret och se att där sitter en fågel". Jag var inte lugn, men jag blev det.
Det blev garn, en hel spole full. Sedan tvinnade jag ihop det till tvåtrådigt. Tycker att det ser ut lite som en navelsträng, tjock och fylld med näring.  


Bästa tipset till fastlagsriset


I en annons till fårdagarna i Kil såg jag att de smyckat riset med färgglada ulltussar. Bra idé som jag snodde rakt av! Mitt ris blev lite som en fransk flagga med vitt, rött och blått.

Förälskad i färgsjal




Vårfina bomullsränder i virkat (som jag aldrig lyckas med själv) har jag köpt i Fröken C:s affär.


3 x nyfött


Här är lammen ungefär en halvtimme gamla och redan stadiga på benen. Bilden har jag lånat från Anders fotoblogg. Jag missade nämligen födelsen eftersom jag var på spinnkurs.

(Den tredje ungen står och gömmer sig bakom morsan.)

Färdig tulpan



But I thought you said maple leaves


I väntan på lövsprickningen har jag tillverkat ett par örhängen. De vårgröna glashängena är egentligen någon slags blomsterdekoration. Totalt tog det kanske tre minuter att svänga ihop dem.


Det stickade lövet var tänkt som en vårbesvärjelse, men garnet var så mörkt att det mest påminner om naturen i augusti när färgerna blivit mustiga och mättade. Mönstret hittade jag i Lesley Stanfields bok Birds, Butterflies &; Beautiful Beasties to Knit and Crochet.

Oh baby


En värmande hjälm att skydda ett nyfött litet huvud med. Jag har en del kvar att sticka innan det är dags att sy ihop den.
Modellen har jag hittat i Celia B Dackebergs bok Sparat. Den är ett bibliotekslån, men jag skulle hemskt gärna vilja ha ett eget exemplar. Garnet är Pickles Pure alpacka. Underbart att sticka med och dessutom heter färgen tulpan.


Jag har köpt en sommaräng


Den blommar i blåaste blått och grönaste grönt och här och var sticker en rosa nyoponros fram. Den är ny, fast gammal och hjälper mig förtränga att det ska komma en decimeter nysnö här imorgon. 

Sen tänker jag Japan, Libyen, Bahrain och att lite snö är ingenting.

Klänningen är från Etsy/Vic Mizzy Vintage.


Gröna garndrömmar


Jag nystar tvåtrådigt grönt och längtar efter en stor och djup hylla fylld med garn från golv till tak. Tänker att kanske en dag...

Det här är vad jag gjort i dag


Vilat huvudet mot en sliten dörrbräda och ett par nästan lika slitna vantar.  
Tittat på vattendroppar som åkt rutschkana utför tegelpannorna.
Stekt pannkakor och pratat husdrömmar.
Spunnit några gram garn, men inte lyckats få till tramprytmen.



Molltonerna är de allra vackraste

"Om det är nåogt man väldigt gärna vill, och inser att det här, det kommer jag aldrig att kunna åstadkomma, då går man till angrepp på sig själv", säger författaren Elsie Johansson i dokumentären Elsie, Nancy och framgången. Just nu försöker jag komma underfund med vad de orden betyder för mig.


Längt (och ett halsband att göra själv)


I fäjset vaggar tjugo tackor runt med stora magar; ser ut lite som vita finlansfärjor. Det är ganska exakt elva dagar kvar tills lammningen sätter igång. Och jag längtar tills vaknätter och de där minuterna just vid födseln, när tiden liksom utvidgar sig och allt blir stort. Och jag längtar efter att få se hur de nyfödda målmedvetet reser sina skakiga ben och buffar med nosen för att hitta mjölk.


Det här lilla lammet har dock stadiga ben av plast och inget behov av mjölk.

Du behöver: ett plastdjur, en halskedja, en liten metallring och en bit metalltråd/smyckesstav.

Gör så här: bestäm var fästöglan ska sitta och gör ett litet hål med hjälp av en tunn spik och en hammare. Jag hade ingen passande ögla hemma, så jag tog helt enkelt en smyckesstav och hamrade försiktigt ner den i hålet som jag gjort. Sen böjde jag till en liten ögla och fäste en liten metallring (som jag tillverkat av en annan smyckesstav). Trä kedjan i öglan och halsbandet är klart.


Pomatomus


En del saker tar hur lång tid som helst på sig innan de till slut rätar ut sig och blir klara.

Klara, färdiga, gå!




Nu de bolsterrandiga sulorna färdiga. Modellen/mönstret är Malin Bekkebåtens och du hittar det i tidningen Hemslöjds första nummer. Det enda jag ändrade på var själva tovningen. Jag fick tvätta stickningen två gånger innan den gick att klippa i.

DIY-dyrgrip


Det tog sex timmar att tillverka 20 gram garn. "Klunsgarn" kallas det tydligen när tjockleken är ojämn och det då och då dyker upp en överraskande ullklump, men det känns i alla fall som att hålla en nätt och mjuk guldklimp i handen.


Här har läraren Ulla-Britt precis knutit fast hjälptråden vid spolen och trätt den genom spindeln. Jag trodde att det skulle vara krångligt, men det gick hur lätt som helst.


Riktigt lika lätt var det inte att få ullen att tvinna sig. Ulla-Britt visade hur man gör, men det tog mig några timmar att få in något som kanske kan liknas vid rätt teknik.


Att se och känna ullen gå fram handen, in i spindeln och ut som grått garn på spolen kändes som magi.


Det gråa garnet till vänster fanns på en av spolarna när vi hittade min spinnrock. Vi gissar att det är från min morfars farmor händer.
Till höger är ett nystan som satt på en av mina kurskamraters väldigt gamla spinnrock. En riktig garnskatt: tunt, jämnt och mjukt som ängsull.

Vardagsstygn

I går stod vi länge i kylan och tittade på norrsken. Hur det kastade sina gröna tungor över himlen.
Och i måndags såg jag för första gången i hela mitt liv en kronhjort på väg hem från jobbet. I tisdags såg jag två hjortar på samma plats. De stod nära varann. I dag såg jag tre och fler än så ska det tydligen inte finnas här.
Just nu känns kroppen lite som is, stel och skör på samma gång. Jag försöker med yogan, väljer Krigaren A och Krigaren B. Med fäst blick och tummar som pekar rakt fram är det enklare att fokusera och att släppa lite på tankarna. Försöka tänka att allt kommer att ändra sig.
Men hantverkandet blir det inte så mycket med. Lusten finns inte riktigt. Jag tar bara några vardagsstygn, fållar upp en klänning och lappar ett par jeans.


RSS 2.0